2013. március 27., szerda

Iskola a szinházban - szinház az iskolában


Folytatja tavaly megkezdett, sikeres iskolaprogramját a nagyváradi Szigligeti Színház. Idén Karinthy és Örkény műveivel foglalkozik az a közel 100 középiskolás és egyetemista, aki jelentkezett a programra. 

Palagáz kitermelés indulhat bihar megyében?


A román kormány tavaly az érintett önkormányzatok és a Bihar megyei Tanács értesítése nélkül adott engedélyt kutatófúrásokra és kitermelésre. A kormányhatározatok egyelőre két Bihar megyei településre vonatkoznak, de versenytárgyalást írtak ki a Nagyváradtól mindössze 10 kilométerre lévő Félix- Fürdő környéki területekre is. 

2013. március 22., péntek

Gyermekotthonok találkozója


Első alkalommal szerveztek találkozót a Bihar megyei gyermekotthonokban élő gyermek illetve nevelőik számára. Mivel az utóbbi években egyre nagyobb mértéket ölt a partiumi régióban is az elszegényedés, több hasonló intézményt működtetnek.

2013. március 7., csütörtök

Beltelekadó


Nagy közfelháborodást váltott ki a nagyváradi önkormányzat által elfogadott új, a beltelkek adóját szabályozó határozat. A helyhatósági rendelet alapján az önkormányzati testület belteleknek minősített minden területet, függetlenül attól, hogy közművesítettek-e vagy sem, hogy beépített-e vagy mezőgazdasági célokra használják. Emiatt a tulajdonosok tavalyi adójuk akár tízszeresét is kifizethetik idén.

2013. március 6., szerda

Moszkva kávézó



Villámcsődületre gyűltek össze magyarok és románok egyaránt, amiért a nagyváradi önkormányzat harminc napra bezáratta a közkedvelt, a szórakozás mellett kulturális eseményeknek is helyet adó Moszkva kávézót.
Az önkormányzat a kávézó működését a túl hangos zenére panaszkodó szomszédok feljelentései miatt függesztette fel.