2013. május 23., csütörtök

Sámuel Szociális Bentlakás

10 éves a partiumi Micskén működő Sámuel Szociális Bentlakás. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület égisze alatt létrejött intézményben a térségben lakó, szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeiről gondoskodnak.


2013. május 20., hétfő

Bicikliutak épülnek


Lassan átadják a Nagyszalontát Békéscsabával összekötő kerékpárutat. Az Európai Unió által finanszírozott kerékpárút kivitelezését egy évvel ezelőtt kezdték el, már csak az utolsó simítások hiányoznak. A partiumi régióban Nagyszalonta mellett, egy Nagyváradot Berettyóújfaluval összekötő kerékpárút is épül majd, amelyet várhatóan a nyár közepén kezdenek el kivitelezni.

2013. május 12., vasárnap

Festum Varadinum 2013


22. alkalommal rendezték meg Nagyváradon a Festum Varadinum elnevezésű rendezvénysorozatot, amely az idők során a térség, sőt a Kárpát-medence, egyik legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. 1992-ben Szent László király és szentté avatásának 800., és a nagyváradi püspökség megalapításának 900. évfordulója alkalmából szervezték meg először az ünnepséget.

2013. május 3., péntek

Olajgyűjtés Nagyváradon

Több mint 600 liter használt zsiradék gyűlt össze a nagyváradi Erdélyi Kárpát Egyesület 91 által meghirdetett Nagy Olajgyűjtés elnevezésű kampány során, amely jelentős előrelépés a kezdetekhez viszonyítva. Az akciót két évvel ezelőtt szervezték meg először, akkor alig 200 liter gyűjtöttek.


107 éves a nagyváradi villamosközlekedés


107 évvel ezelőtt indult útjára Nagyváradon az első villamos. A város az elsők között volt, ahol nagyon hamar kiépült a villamos és tehervágány hálózat, amely jelentősen hozzájárult a megyeszékhely fejlődéséhez. A nagyváradi villamosközlekedés kezdeteire emlékeztek a városházán megnyitott fotókiállítással.